We kijken op tv naar de rijke, ruwe natuur van ver afgelegen eenzame gebieden
van het Noord -Amerikaanse Alaska. Te zien is een familie die geheel in haar eerste
levensbehoeften voorziet. Het is een doorgaande kringloop van zaaien, telen,
fokken, kweken, bemesten en bewerken, oogsten, verwerken, slachten en ten
slotte eten.
De
boer heeft een lichte snik in zijn stem. In zijn oog pinkte een traantje. Hij
zegt:
‘Als je ouder wordt, heb je meer respect voor het leven.’
‘Als je ouder wordt, heb je meer respect voor het leven.’
Even
later zit het hele gezin smaakvol te eten. Allen doen zich te goed aan een nog
dampende schaal met veel bruin gebraden vlees. En de boer hij vertelt nog
steeds aangedaan verder: ‘Ik heb deze koe negentien jaar gehad en ik heb haar
een derde van mijn leven gekend. Ze kreeg ieder jaar wel een kalf.’
Maar
toen de boer merkte dat de koe niet meer in staat was om haar laatste kalf goed
te voeden, zette hij haar apart. Hij gunde haar rust en ze kreeg heel goed te
eten. Hij mestte haar vet. En toen de koe er weer echt lekker bij zat, schoot
diezelfde boer zijn koe, waar hij toch zo veel van hield, eigenhandig een kogel
door haar trouwe kop. Hij slachtte haar, verwerkte haar tot diverse soorten
vlees en draaide er gehakt en worsten van.
En
dat hele gezin wist ervan en ze aten het ongeremd en met smaak en in gedachten
eerden ze woordeloos hun allerbeste koe.
En
terwijl we naar dit tafereel zitten te kijken, hoor ik iemand met afgrijzen
zeggen:
‘Ach, ach, hoe krijgen ze het in vredesnaam door hun strot.’
Is
dit nu echte dierenliefde? Of overheerst hier de nuchtere gedachte van het
recht op consumptief gebruik van eigen economisch bezit in de omgang van de
mens met zijn dier?
Pas
stond in de krant dat de consumptie van vlees per hoofd van de bevolking fors
terugloopt. Enkele (doorgeschoten) optimistische wetenschappelijke natuurfreaks
voorspellen zelfs dat in de toekomst het vlees verdwijnt en geheel wordt
vervangen door vleesvervangers waaraan verschillende vleessmaken kunstmatig
zijn toegevoegd. Als basisgrondstoffen worden de algen genoemd en wat minder
verlokkende enge dieren.
Hoe
ga je nu als mens met de dieren om? Behandel de dieren met zachtheid en koester
ze. Ga evenwichtig en gewetensvol om met wat de natuur ons te bieden heeft.
Maar
wees daarin ook vooral nuchter en neem ook eens een mooi stukje rundvlees.
Is
erg lekker! En het beeld van grazende koeien in een groene wei kan mij nog
altijd bekoren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten