20151224 Jezus - licht in de wereld


Vorige week kwamen we op een middag thuis om 17.15 uur. Buren stonden met elkaar te praten in het donker, zonder straatverlichting. De huizen in onze straat waren ook  in duisternis gehuld. De stroom was door nog onbekende oorzaak uitgevallen. Na een haastig telefoontje verschenen er drie auto's van de energiemaatschappij en door monteurs werd er hard gewerkt om de schade op te sporen. Pas om 23.40 uur ging plotseling de verlichting weer aan.

Meer dan 6 uur waren we van het licht verstoken geweest. Met in der haast gekochte zaklantaarns gingen we in het halfduister voorzichtig door het huis. Ondertussen in gespannen afwachting om verlost te worden door het licht.
Samengestroomde buren maakten wat voorspelbare grapjes; 
Dit zou een generale repetitie zijn voor kerstavond volgende week.

Op dat moment werd mij opeens wel heel duidelijk hoe gewend wij zijn aan - en hoe verwend wij zijn met energie en alles wat daarmee samenhangt.
Wij zijn er voor het dagelijkse leven eigenlijk totaal van afhankelijk zonder dat we daarbij stilstaan. De hele economie en ook ons persoonlijk gerief drijft op een kurk, de kurk van de "energie." Ons leven loopt nu eenmaal bij de zegen van een onophoudelijke Energiebron.

Als de "energie" taant of faalt dan heeft de samenleving een probleem, een crisis.
Als het onszelf aan energie ontbreekt zijn we futloos, hebben we een dip of zelfs een burn-out.
Na de zomer worden de dagen korter en wint de duisternis wat terrein ten koste van het licht. Dat vraagt dan extra energie van mens en maatschappij.

Als het donker wordt  in ons leven moeten we op zoek naar de oorzaak. Net als die monteurs moeten we op zoek naar het lek om de kink in onze kabel op te sporen.
Zelfonderzoek is nodig, je afvragen hoe je in het leven staat. Hoe we tot God en onze naaste staan.

Maar deze dagen gedenken we, de komst van  Jezus.

Hij heeft ons storend lek gevonden en gedicht en zo de verbinding met de Vader hersteld.

Door zijn komst werd het weer licht in de wereld.

Jezus geeft ons weer energie om door te gaan met ons leven.

Die energie van Jezus geeft ons weer moed, hoop en kracht voor een compleet nieuw jaar.