woensdag 30 juni 2021

hotel Zandwijk - geen monument - wel een begrip

 

Op de hoek Westeinde - Kanaalweg Zuid staat een markant gebouw, dat zich qua vormgeving en bouwstijl nogal van zijn omgeving onderscheidt. Bedoeld wordt het voormalig hotel - restaurant Zandwijk, perceel Kanaalweg Zuid 1 te Vriezenveen, waar Meindert Zandwijk in 1901 al begon met het schenken van een goed bakje koffie.  Vier generaties Zandwijk wisten zich op die plek te handhaven.  


Het pand is niet uitvoerig beschreven in “Ken uw dorp en heb het lief” Al enkele jaren zou het pand geen bestaansrecht meer hebben. Erfgoed beschermende organisaties hebben zich vergeefs hiertegen verzet  om “dit pareltje aan het kanaal” als cultureel erfgoed voor Vriezenveen te behouden. Het is nu eigendom van de heer Hans Evers (van Marquette) Eind dit jaar zal het worden afgebroken om plaats te maken voor de bouw van appartementen.


“Zandwijk” is in Vriezenveen een begrip geworden. Vele, vele echtparen hebben er in de loop der jaren hun huwelijksfeest gevierd en/of hun 25 jarig of 40 jarig huwelijk en de kinderen volgden vaak dat voorbeeld. Zandwijk heeft zo zijn sporen getrokken in de Vriezenveense samenleving. Ook op andere wijze was Zandwijk een verbindende factor;
Zandwijk stond als eerste opstappunt  (bushalte) vermeld van  de Autobusdiensten van de gebroeders Winkel voor hun vaste lijndiensten naar Vroomshoop en Den Ham. Vanaf eind jaren ’20 hield notaris Kruisinga er decennia lang openbare verkopen. De motor - en autoclub Vriezenveen hield er vergaderingen. Zandwijk was het startpunt van georganiseerde  sterritten of tourritten door de provincie Overijssel.


Van 27 - 29 november 1934 werd er een huishoudbeurs gehouden in de zalen van Zandwijk. Die zijn er in latere jaren wel meer geweest. De gemeente Vriezenveen organiseerde in Zandwijk openbare aanbestedingen. En hoeveel feestelijke optochten zijn er door Vriezenveen in de loop der jaren wel niet geweest met Zandwijk als startpunt.
In de roerige jaren sixty van de flower-power periode droegen meisjes lange rokken met een bloemetjesmotief en jongens broeken met wiede piep’n en hadden lang haar. De jeugd uit wijde omgeving dromde iedere maand zaterdagsavonds massaal samen bij Zandwijk bij het snoeiharde geluid van een beatgroep.

 

Maar de hoogtepunten in de geschiedenis van Zandwijk waren toch wel de jaarlijks terugkerende zogeheten ”bruggefeesten”. Gedurende drie dagen waren er activiteiten van sport - en waterspektakel bij ‘t kanaal. Aangenaam verpozen op drukke zwoele zomeravonden op overdekt straatterras met muziek en onder het genot van een stemming verhogend drankje. Uitgetogen Vriezenveners kwamen hier graag even voor terug om zo de banden met hun roots weer aan te halen.


De grondlegger van hotel Zandwijk was Meindert Zandwijk, in 1874 te Vledder geboren. Op 21 jarige leeftijd trouwde hij met de even oude Maria Hendrika Stuiver. Ze kregen samen 9 kinderen. De oudste werd in Vledder geboren, de volgende vier in Stad (3) en Ambt Almelo (1) en de laatste vier werden te Vriezenveen geboren in de jaren 1908 – 1913. 


Dertien jaar lang was Meindert Zandwijk herbergier – hotelier en caféhouder tot hij in 1943, oud 69 jaar, te Vriezenveen overleed. Zijn vrouw was vier jaar eerder al gestorven. Beiden zijn te Vriezenveen begraven. 

Nazaten van grondlegger Meindert Zandwijk (Winkel) zijn in Vriezenveen nog steeds actief in de horecabranche maar handhaven en eren de naam Zandwijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als 't vlammetje dooft in 't hoofd

Hij vecht voor het behoud van zijn memorie, vreest nog meer het verlies van eigen historie, steevast en heel stellig blijft hij ontkennen da...