Wandelen in de natuur

Onze achtertuin is gelegen aan een oud kerkhof en daarvan gescheiden door een schutting en hoge heg. Over de heg heen wordt de open ruimte 't meest opgevuld door het groene bladerdak van bomen. Net als in een park. Dat brengt allerlei dieren mee, die daar hun habitat hebben. Dat zijn er teveel om ze allemaal op te noemen. 
Maar een vaste klant is altijd wel een roodborst. Dat is een luisterrijke zangvogel. Vanmorgen, toen ik wakker werd en het nog donker was zong hij ik alweer z'n hoogste lied. Hij begroet daarmee de dag en roemt zijn Schepper.
In onze tuin staat een grote eik. Aan die boom zit zo'n typisch voederbakje voor eekhoorns. Deze handige diertjes doen zelf de klep omhoog en duiken in het bakje om een pinda te scoren. Ze komen aanlopen via de snelweg, de bovenrand van de schutting en springen dan over op de boom. Soms zijn ze met z'n drie├źn en stoeien wat met elkaar en zitten met grote snelheid achter elkaar aan om de boom heen draaiend. 
Het zijn er drie met verschillende kleuren, rood, bruin en een zwarte.Wekelijks wandelen we ergens in Twente of Salland een uitgestippelde wandelroute. De laatste paar jaar hebben we er misschien  wel 30 of 40 gelopen en sommige meerdere keren.

De foto hiernaast is onderdeel van de Vennenroute te Ommen. Dit is het Besthmener ven.Een echt oer - Hollands plaatje is natuurlijk die van een herder met zijn schapen, die dolend over de heide gaat. De kudde wordt bijeen gehouden door een daarvoor geschikte en afgerichte border collie.
De herder draagt een hoed tegen het zonlicht en hij is gewapend met een uitgesneden stok.
Op verschillende plekken in Twente - Salland zijn we herders en kudden tegengekomen.
Zo'n herder is gedurende de hele dag alleen met zijn kudde en hij koestert  de stilte en de ruimte.
Je zou toch denken, wat eentonig.
Maar misschien weet en gelooft hij: 

"De Heer is mijn  herder, mij ontbreekt niets"
en ....
"Uw stok en uw staf, die vertroosten mij". 
Zo wandelen we, ons steeds weer verwonderend, door de natuur. Mijn vrouw maakt dan honderden natuurfoto's waarvan ze er enkele ten toon spreidt bij verschillende media, o.a. bij Natuurmonumenten en De Groene Wereld en Amateur Fotografie en nog andere sites. Ik wandel therapeutisch mee met behulp van Nordick Walking sticks en adem voortdurend een weldadige frisse buitenlucht in en geniet.
We blijven de dag volgen van vroeg tot laat.
Hier zien we de zon opkomen en de maan, die onder gaat.
Dat is het zogenaamde "blauwe uur".  Dat levert schitterende kleuren op.
We werden eens verrast door plotseling opkomend zwaar weer.
Dat leverde naast natheid ook prachtige beelden op.Ieder jaargetijde geeft zijn actieve beestje prijs op boom en plant:een hoornaar
en
een hommel

Zo proberen we een zin - en vreugdevolle bestemming te geven aan onze vrije tijd door van flora en fauna  te genieten. We ademen de natuur in.
Daar worden we blij en dankbaar van.
's Zondags nemen we rust en eren de Schepper van de flora en de fauna.
Hij schiep het en zag dat het goed was.
En nu mogen wij rentmeester zijn.

Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Daarlerveen.