vrijdag 26 maart 2021

Vriezenveense dorpsdichter Jan Doornbos (1768 = 1819)

 Het Vriezenveense  verleden verhaalt van een persoon die als dorpsdichter van Vriezenveen staat genoemd. Mij zijn wel enkele Vriezenveense dichters bekend, wiens dichterlijke erfenis  bij het Historisch Museum Vriezenveen bewaard blijven zoals o.a.  leden van de Kruijs familie, dr. L. Jonker, Guus Betlem en meer recentelijk Herman Jansen en Derk Webbink (Wait'n Derk) Maar een dorpsdichter met de naam Jan Doornbosch kende ik niet. Zijn naam duikt enkele keren summier en verspreid op in "Ken uw dorp  en heb het lief".

Jan Doornbosch was tuinman van beroep en kwam uit de gemeente Woerden. Hij werd in zijn Vriezenveense tijd wel 'n Doornboschdichter genoemd. Hij werd soms gevraagd om bepaalde gebeurtenissen of festiviteiten voor de historie in poëzie feitelijk en gevoelsmatig vast te leggen.Jan Doornbosch is in 1768 te Woerden geboren. Op 29 jarige leeftijd trouwde hij in 1797 te Jutfaas met de Vriezenveense Margarita Harwig, Ze bleven daar enkele jaren wonen.  Ze kregen drie kinderen Gerardus, Dirk en Johanna, allen geboren of gedoopt in de regio Woerden - Jutfaas.Daarna verhuisde het gezin naar Vriezenveen waar ze eerst woonden aan het Westeinde 244. In 1808 verkocht Jannes Bom de westelijke helft van een pand, het huidige Westeinde 85, aan Jan Doornbosch. De  oostelijke helft verkocht Jannes Bom aan een Berent Schipper. Opmerkelijk is dat dit pand nu weer in handen is van de familienaam Schipper, althans als het zakenadres van fotograaf Stefan  Schipper. Jan Doornbosch, zijn vrouw en kinderen leefden hun leven en zijn allen te Vriezenveen overleden en begraven.

Toen Lucas Jansen, een zakelijke notabele van de Rusluie, na een lang verblijf in Rusland van Sint Petersburg naar Vriezenveen terugkeerde, werd Jan Doornbosch gevraagd om de terugkeer van  'n dikk'n Jånsen, poëtisch op te luisteren met een fraai gedicht. Hij deed aldus:

Maandag kwam de blijde mare
met de letters van uw hand
dat  U op de reyse waare
na uw eygen vaderlant.
Ieder avont, elken morgen,
groeide het verlangen aan.
Zugten, wenschen en ook zorgen
Om u in welstand te ontfaan.
Viermaal was de zon gerezen
en ook bijna weer gedaald
't Mogt omtrent zes uuren wesen
Toen U blyd werd ingehaald
van uw waarde vrouw en kinderen
U vindt haar in alle in welstand weer
niets ziet ge dus in hen verminderen
Dank zij daarvoor den Opperheer.
Welkom zegt men U met reden
na soo een langen afwesendheit 
God schonk u sijn goedgunstigheden
Aen en nog geruimen tyd
met uw huisgezin en vrinden
Leef saam in vree en voorspoed voort
God doe U nimmer ondervinden.
Iets dat uw ruste stoort.

Andere werken van Jan Doornbosch werden niet gevonden; hoewel ze er zeker zullen zijn (bij  familie) Jan Doornbosch heeft aldus, als dorpsdichter, op basis van een oeuvre van minstens één werk, furore gemaakt en geschiedenis geschreven.

© Gert Pape
Historisch Museum Vriezenveen







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als 't vlammetje dooft in 't hoofd

Hij vecht voor het behoud van zijn memorie, vreest nog meer het verlies van eigen historie, steevast en heel stellig blijft hij ontkennen da...