woensdag 15 december 2021

De vierarmige lantaarn van burgervader Bouwmeester

de onthulling ter gelegenheid van de huldiging in 1925
de onthulling bij de huldiging in 1925

Het Historisch Museum Vriezenveen, bij velen ook bekend als het òòle gemeintehüüs, stond onlangs enkele weken in de steigers. Er is noodzakelijk onderhoud gepleegd aan dak, boeien, dubbele beglazing en glas-in-lood ramen. Bovendien krijgt het uiterlijk een facelift, een schilderbeurt waarbij het gebouw zijn oorspronkelijke kleuren terugkrijgt.

Het onderhoud geldt ook de vierarmige lantaarnpaal voor het museum. Het voetstuk zit vol scheuren en hij schreeuwt om een schilderbeurt. Hij is voorzien van een gedenkplaat met informatie.

Het oude gemeentehuis is gebouwd op dezelfde plaats als zijn voorganger, die bij de grote brand van Vjenne in 1905 volledig in de as werd gelegd. De vierarmige lantaarnpaal dateert van een iets latere datum. Beide genoemde zaken zijn terug te voeren naar de persoon van J.C. Bouwmeester.

Johannes Conradus Bouwmeester, geboren op 12 oktober 1858 in Stad Ommen, was één van de langst zittende burgemeesters van Vriezenveen met een totale ambtsperiode van 46 jaar. Vanaf 1885 was hij de burgemeester en aansluitend vanaf 1926 was hij secretaris tot hij in 1931 met pensioen ging.
Hij was een krachtige persoonlijkheid die respect afdwong bij de inwoners
J.C. Bouwmeester
 door zijn tact en zijn grote gestalte. Door menigeen werd hij bestempeld als een harde werker, iemand op wie je kon bouwen, maar die niet graag op de voorgrond trad.

Bouwmeester was burgermeester in een tijd waarin een aantal  indrukwekkende  gebeurtenissen plaatsvonden, onder andere:

1. de grote brand van Vriezenveen van 1905 en het besluit tot nieuwbouw (het h
uidige museum)
2. de mobilisatie van WOI 1914-1918 en 3. de Spaanse Griep van 1918-1921 met 155 dodelijke slachtoffers in Vriezenveen
4. de verbouw van de Nederlands Hervormde Kerk met een nieuwe gemetselde stenen kerktoren ter vervanging van het eerdere houten exemplaar.
5Op 9 november 1925 werd Bouwmeester namens de burgerij een monumentale elektrische lantaarnpaal aangeboden, als een blijvend aandenken aan zijn 40-jarig ambtsjubileum. Dat geschenk werd onthuld door J. Winter op het Midden. De exacte plaats van handeling was het midden van het huidige terras van het Wapen van Vriezenveen in de hoek van het Westeinde en de straat die zijn naam draagt, de Bouwmeesterstraat. De heer J.R. ter Brake hield ter plaatse een huldigingsrede.

Genoemde ter Brake was bestuurslid van de Sociëteit van Vriezenveen. De leden van de Sociëteit kwamen uit de kringen van kooplieden, politici, onderwijzers, fabrikanten, medici, notarissen, mensen uit de gegoede middenstand. De Sociëteit kan gezien worden als de voorloper van de tegenwoordige Rotary vereniging met een vergelijkbaar doel. Bouwmeester was gedurende heel zijn ambts-periode tevens president van de Sociëteit. Aangenomen wordt dat de Sociëteit mede-initiatiefnemer was voor de feestelijke huldiging. Dat is toen bewust buiten Bouw-meester en de notulen om geregeld. Hij zal wel iets hebben verwacht maar hij werd door de invulling daarvan aangenaam verrast.

Kom eens kijken naar het vernieuwde museum en laat u verrassen door de rijke Vjèènse historie. De lampjes van Bouwmeester en van anderen blijven nog wel langere tijd branden om het nog stoffige verleden in het licht van vandaag te zetten.


villa Bouwmeester, Oosteinde 75
museum
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als 't vlammetje dooft in 't hoofd

Hij vecht voor het behoud van zijn memorie, vreest nog meer het verlies van eigen historie, steevast en heel stellig blijft hij ontkennen da...