Je gelooft het bijna niet maar een aantal opvolgende grijsgrauwe dagen eind december bleken tot de extremen te behoren sinds de registratie van het KNMI in 1901. Nooit eerder waren die dagen zo warm. Sommige nachten hadden zelfs het dubbel van hun gemiddelde dagtemperatuur. De extremen liepen door tot in het nieuwe jaar. Tot nu toe lijkt deze winter mogelijk af te stevenen op de warmste ooit.
De bekendmaking op 20 december van het overlijden van de 90 jarige Reinier Paping herinnerde mij op zijn winterkoude tegenhanger. Paping was de grote winnaar van de tocht der tochten, de Elfstedentocht in de barre winter van 1963 als de meest extreme en één van de koudste winters van de vorige eeuw. Een winter die begon op 19 december 1962 en 3 maanden duurde. Een winter met drie maanden vorst en met dertien vriesdagen en met sneeuwstormen die dorpen in Noord Nederland haast onbereikbaar maakten.
Voor de kerstdagen was het IJsselmeer al geheel bevroren en lag er een dikke ijslaag in de kanalen. Op 4 januari vroor het 21,1 C op klompenhoogte (10 cm) en op anderhalve meter was het -16
De Elfstedentocht werd verreden worden op 26 februari 1963. Om 09.00 uur was de temperatuur -4 en daalde in de loop van de ochtend naar -10. Een snijdende oostenwind en stuifsneeuw zorgde voor een gevoelstemperatuur van -20.
Er waren 67 toerrijders waarvan de helft nog niet de finish haalden. In een snijdende wind met jachtsneeuw bij – 14 C legde Paping de bijna 200 km af met een zeer ruim tijdsverschil met nummer 2. Een unieke prestatie.
Op 2e kerstdag 1963 begon het langdurig te sneeuwen en er werd volop geschaatst op het kanaal bij de brug, bij Zandwijk. Jongens in mijn buurt hadden besloten om naar Zwolle te schaatsen. Ik was 11 en werd daarvoor te jong bevonden. Vanaf dat moment besloot ik te sparen voor Hoge Noren. Twee jaren later kocht ik echte Viking noren voor Fl. 99 uit de etalage bij Niphuis (Tromps Dieks) Ik kocht ze op de groei, maat 45. Helaas zat er na maat 43 geen groei meer in.
Op meerdere plaatsen langs het kanaal waren sneeuwvrije ijsbanen gemaakt. Compleet met een kraam voor de verkoop van warme chocolade melk. Als beugelbekkie moest ik iedere twee weken naar de tandarts te Almelo. Die winter fietste ik meerdere keren vanaf de brug bij Aadorp over het bevroren kanaal terug.
De tocht der tochten heb ik gezien bij een klasgenoot thuis op TV in zwart/wit met sneeuwbeeld in tweevoud, werkelijke sneeuw en die van de nog slechte beeldverbinding .
En sneeuw lag er ook in ruime mate in Vriezenveen. De meeste bewoners hadden hun straatje als vanzelfsprekend sneeuwvrij gemaakt, onbewust van de verplichting volgens de APV. Grote hopen met sneeuw lagen er langs de straten. De laatste resten daarvan waren achterin april nog te zien.
Velen denken dat een Elfstedentocht voorgoed voorbij is. Extreme weersituaties komen steeds vaker voor. Meteorologisch gezien bestaat er nog steeds kans op. En hoe langer het duurt des te meer komt ie steeds dichterbij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten