woensdag 25 juli 2018

20180720 De grootste hittegolf ooit in Nederland, anno 2018


over  weersverwachting en menselijke berekening

Als je nergens over kunt praten, dan heb je nog altijd het weer. Deze zomer van 2018 verloopt allerminst wisselvallig en is er juist één van een redelijke stabiliteit.  Een zomer die al zo wat begon in mei en ons dagelijks voorziet van een droog, warm en soms heet weer en het gaat maar onverminderd door. Het droogterecord van 1976 dreigt uit de boeken te worden geschreven. En voor het eerst  in de meteorologische  geschiedenis heeft de computer een rekenmodel getoverd die even voorzag in maximale temperaturen van 40 -42 graden Celsius. Fors hoger dan het huidige record van 38 graden.

De heren meteorologen, na aanvankelijk eerst schrik, stellen met ontnuchterende logica vast, dat de kans daarop slechts 2%  is.  Maar dat feit haalde ook maar voor slechts  enkele dagen de druk van die dekselse droge zomerketel. Want nu is bekend dat Nederland en haar contreien afstevenen op de langste en heetste hittegolf uit haar geschiedenis. Een hittegolf die zeker nog 14 dagen zal aanhouden met achtereenvolgende dagen temperaturen van 32 tot 36 graden.

De mensheid wil altijd graag ruimschoots van tevoren weten wat ons mogelijk te wachten staat gelet op onze economie, mobiliteit, veiligheid en ons dagelijks voedsel (oogsten) Men wil graag van tevoren al weten of we een strenge winter krijgen en hoe of de zomer werkelijk zomer wordt. En hoe kunnen we daarop inspelen. Want….regeren is vooruitzien!

Vroeger keek men ook al stiekem op het weer vooruit via de Enkhuizer Almanak.  Dat fabuleuze mysterieuze boekje verscheen vroeger steevast ieder jaar bij ons thuis en was op menig adres in mijn orthodox christelijke omgeving aanwezig. Had men dan niet genoeg aan de Bijbel?

Dat boekje deed op basis van bepaalde natuurverschijnselen en boerenwijsheden allerlei kalenderaanbevelingen voor te verwachten oogsten en het geeft nota bene een weersvoorspelling voor de komende zomer en winter.
Bovendien stonden er van die simpele huismiddeltjes in. (Plantjes, kruiden en drankjes, als een probaat redmiddel bij allerlei fysieke ongeneugten)
Ik heb er zelf eigenlijk nooit in gekeken. Ik huldigde ongezien meer de nuchtere tegenhanger, algemeen bekend onder de term: "almanak, leugenzak".

Die Enkhuizer Almanak was een leuk opstapje naar het onder alle omstandigheden acceptabele gespreksonderwerp met de klanten in onze dorpkruidenierszaak, namelijk; "het weer". Of er misschien een warme zomer komt; hoe de aardappels er bij staan; over de  aardappelziekte en of er al Coloradokevers op de pieperstruiken zijn gezien.

Even digitaal gedoken om vast te stellen, dat de Enkhuizer Almanak nog steeds bestaat. De zomer van 2018 wordt wel gedateerd ingedeeld maar in mindere mate gedetailleerd beschreven en ik lees dat het onduidelijk is of er een hittegolf zal zijn. Gezien het huidige weerbeeld en verwachting  is dat een flinke miskleun.

Ik realiseer mij, dat het weer een ongrijpbaar fenomeen is. Op basis van statistieken zijn er wetmatigheden ontwikkeld door weerfanaten, die ons slechts een verwachtingsvolle vooruitblik van enkele dagen gunnen.. De macht van het weer ligt nog immer en vertrouwd bij de Schepper.

Ook dit jaar zijn er keer op keer al de nodige warmterecords gebroken. Algemeen wordt nu toch wel erkend, dat de mens mede verantwoordelijk is voor de stijging van de gemiddelde temperatuur en haar gevolgen, het ontdooien van de poolijskappen, verhoging van de zeewaterspiegel enz.

Internationaal tracht men op de wereldmilieuconferenties gezamenlijk afspraken te maken over de aanpak van de menselijke invloeden op de opwarming van de aarde. Maar verder dan veelal sterk  afgezwakte slotverklaringen komt men niet. En veel landen maken maar voor een deel hun beloften waar en het grote Amerika belooft van alles maar ontbreekt het geheel aan daden. Puur eigen belang en menselijke berekening.

Hoe goed bedoeld ook, voorlopig doen die slotverklaringen niet onder voor de kwaliteit van de Enkhuizer Almanak: ook een..... leugenzak?
Maar eerst maar eens zien dat we deze dagen al puffend goed doorkomen. En ja .... over 'tweer…... daar kan iedereen wel over meepraten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als 't vlammetje dooft in 't hoofd

Hij vecht voor het behoud van zijn memorie, vreest nog meer het verlies van eigen historie, steevast en heel stellig blijft hij ontkennen da...