donderdag 13 juni 2019

Hervormde Kerk aan de Buterweg

Kerk aan de Buterweg
Op een vroege prille lentedag loop ik door de natuur in een kakofonie van vogelgeluiden, die andere geluiden naar de achtergrond verdrijven. Mijn camera legt vast dat de  barmsijzen  al weer zijn teruggekeerd.  Regelmatig kom ik hier om de seizoenen te genieten.

De plek waar ik nu in alle rust ronddool is het restant van een vroegere vestigingsplek  van Vriezenveen, bekend als  't oale kaikhof aan de Buterweg. De Buterweg was een dorpsgemeenschap bestaande uit boerderijen  met de kerk in het midden. Die  kerk  lag ca 800 meter zuidelijker van de huidige Grote Kerk. Het dorp was omringd door beschermende moerasgronden en kende slechts  één toegangsweg, die beschermd  werd door de Staatse Troepen.

Op de morgen van de zesde januari van het jaar van 1666 werd de vredige dorpsrust plotseling verstoord door oorlogsgekletter. Het was een strenge winter en het moeras was bevroren en daardoor lag het dorp open. Vijftienhonderd strijdruiters van de bisschop van Munster:  Bernhard van Galen draafden het dorp binnen. De troepen waren na  hun offensief in het noorden vastgelopen en zij trokken zich nu naar hartenlust al plunderend terug . De huizen werden verwoest , de kerk in brand gestoken en een groot aantal mensen werd gedood en de velen werden gevangen genomen en het vee geroofd.

Het oude Vriezenveen werd niet herbouwd aan de Buterweg. Dit gebeurde aan de noordelijker gelegen zandweg, de tegenwoordige dorpsstraat. En de kerk kwam weer in het midden. Na enkele jaren er aan gebouwd te hebben werd deze in 1671 voltooid.

In de diepere geschiedenis heeft ons dorp dus hard geleden onder het oorlogsgeweld. Deze plek, 't oale kaikhof  straalt nu één en al rust en vrede uit. Dat leert ons des te meer waarderen, dat we nu, na WOII, al weer 74 jaar in vrede mogen leven. En op deze plek maak ik nog maar een paar mooie plaatjes om dat te onderstrepen

Op 6 juni 2019 wordt in Normandië D-Day herdacht, de inval van de geallieerde troepen  op o.a. Omaha Beach, die ons uiteindelijk op 5 mei 1945 het begin van onze huidige vrijheid heeft gebracht.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als 't vlammetje dooft in 't hoofd

Hij vecht voor het behoud van zijn memorie, vreest nog meer het verlies van eigen historie, steevast en heel stellig blijft hij ontkennen da...