woensdag 27 mei 2020

Hotel Europe in Sint Petersburg is van Vjeanse oorsprong



Het is zeker een indrukwekkend gebouw: het Belmond Grand Hotel Europe in Sint Petersburg. Groots, imposant en pompeus, met een lange inpandige wandelgalerij. Het hotel heeft drie etages met in totaal enkele honderden gelijke ramen. Het oogt en ademt geschiedenis; een status van de macht van het kapitaal, koninklijk, of in dit geval tsaristisch. Vriezenveen staat bekend om zijn zakelijke geschiedenis met het Russische Sint Petersburg. Vriezenveense kooplieden (Rusluie) vestigden zich er en wisten zich er enkele eeuwen te handhaven. Die geschiedenis heeft sporen nagelaten, zowel in Vriezenveen als in Sint Petersburg.

Mocht u ooit van plan zijn om de boeiende, voormalige Russische hoofdstad te bezoeken dan kunt u verblijven in het Belmond Grand Hotel Europe. Op mijn beeldscherm kijk ik naar een foto van het hotel, op de site van een bekend Nederlands boekingskantoor. Ik zie ook het adres van het hotel; Michailovskaya Ulitsa, 1/7, Sint Petersburg. Dat is precies op de hoek met de Newski Prospect. Ik vergelijk de foto en het adres met de afbeelding en beschrijving in het boek "Graven in Vriezenveens verleden" (Hosmar 1981). Het is verbazingwekkend; de adressen en afbeeldingen zijn hetzelfde. Hotel Europe bestaat nog steeds en ook nog in hetzelfde pand.

Maar weet u wel, dat dit hotel ooit is opgestart door een Vriezenvener en dat nu al weer 142 jaar geleden? Hendrik Smelt, geboren te Vriezenveen op 1 mei 1802, was een mannetjesputter, uit zakelijk oogpunt bezien. Hij was een jongeman van 21 toen hij vertrok naar Sint Petersburg en daar in dienst trad bij de firma Smelt, Engberts & Co. Hij ontpopte zich tot een echte ondernemer, een vernuftig en gewiekst zakenman die bij de Nederlandse kooplieden en ook bij de Russen respect afdwong.
Als jonge zakenman van 23 jaar gaf hij in 1825 opdracht tot het bouwen van een villa op de hoek van de Newski Prospect en de Michailovskaya. Die villa werd in 1872 door zijn zonen Egbert Eduard en Frederik Egbertus verbouwd. Het werd meer dan drie keer zo groot en zij vestigden er het Hotel Europe, met 268 kamers voor 454 gasten. Het hotel groeide uit tot een klassehotel met kamerprijzen die alleen voor kapitaalkrachtige personen waren weggelegd. De zonen waren echter niet zo betrokken bij het hotelleven en lieten het beheer over aan een rus. Zij starten binnen de bestaande familieonderneming F. Smelt & Co, een warenhuis Gwostiny Dwor, aan de Newski Prospect.

Hendrik Smelt keerde in 1865 terug naar Vriezenveen waar hij in 1877 overleed, 75 jaar oud. In 1917 kwam voor de Rusluie de grote ommekeer: de Revolutie. Bij het hotel was hevig gevochten en het was zwaar beschadigd. Aanvankelijk bleven de nazaten nog in Sint Petersburg maar ze keerden in 1920 met de "Lingestroom" behouden terug. De banksaldi van het hotel werden geblokkeerd en het eigendom verviel aan de Staat. Enkele leden van het ruime nageslacht van Hendrik Smelt besloten te blijven. Van hen heeft men nooit meer iets gehoord. Van een ander lid is bekend, dat hij, eens zo rijk en nu totaal berooid, in 1918 van ellende in Sint Petersburg stierf aan ondervoeding.

Gert Pape

Historisch Museum Vriezenveen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als 't vlammetje dooft in 't hoofd

Hij vecht voor het behoud van zijn memorie, vreest nog meer het verlies van eigen historie, steevast en heel stellig blijft hij ontkennen da...