zaterdag 6 februari 2021

Van winters en hopen sneeuw

 

"Er is niets zo veranderlijk als het weer" en "Het kan vriezen of dooien" zijn bekende kreten die door mensen in verschillende omstandigheden gebruikt worden.

Al dagen lang is Nederland, in het Nieuws op TV en sociale media,  in de ban van het weer dat dit weekend gaat komen.  Er wordt een pak sneeuw verwacht in onze contreien van mogelijk 20/30 centimeter dik.

Dat dit nog mogelijk zou zijn in deze tijd van opwarming hadden velen niet meer verwacht. Er wordt een harde wind verwacht met jachtsneeuw en de vorming van sneeuwduinen. De één kijkt er naar uit en de ander ziet het met afgrijzen tegemoet.

Er is nog geen vlok gevallen maar de sleetjesproducent draait overuren.
De Rijks verkeersinspectie staat met 1200 mensen paraat om het Nederlandse Wegennet schoon te houden. Voldoende zout ligt klaar om te strooien en bij sneeuw van 2 centimeter wordt de sneeuwschuif gebruikt. De NS past de dienstregeling aan en schrapt bij voorbaat al een aantal lijnen.  

Piet Paulusma vertelt dat van belang zijnde partijen van de  "Elfstedentocht" de hoofden al bij elkaar gestoken hebben.  Zou het dit jaar toch weer eens kunnen? Maar die droomwens  van velen spat bij voorbaat al uiteen. Het is namelijk niet koning-Winter maar keizer-Corona die vandaag regeert.

Het verwachte winterweer herinnert aan 1963 toen Reinier Paping onder gelijkwaardige weersomstandigheden de Elfstedentocht won. Een winter die in december begon en duurde tot in maart. In april lagen er toen nog resten van sneeuwhopen langs de weg.

In de winter van 78/79 lag er in mijn toenmalige standplaats Hasselt vijftig centimeter sneeuw.  De politie haalde bij de banketfabriek te Zwartsluis dagelijks restgebak (spijs) op waarmee in de uiterwaarden van het Zwarte Water het waterwild werd bijgevoerd. De wakken in de poelen werden open gehouden en vastgevroren meerkoeten werden bevrijd.

In de nissenhut van de Heidemij bij de zandafgraving in de Mastenbroekerpolder  werd een zwerver-marskramer in messen en scharen aangetroffen, die met  bevriezingsverschijnselen in het ziekenhuis werd opgenomen. Nadat ze hem uit zijn stijf bevroren dikke visgraatjas gepeld hadden en bevroren vingers en stukken oor geamputeerd  hadden, ging hij enkele dagen alsnog dood. In zijn fietstas vond ik in dichtgenaaide stukken voering en dichtgeknoopte sokken bundels geld. Een tafel vol geld met een totaal van ca. Fl.25.000  Veel bankbiljetten waren niet meer in omloop maar werden via de Nederlandse Bank toch aan de nabestaanden vergoed.

Uitzonderlijk weer zorgt altijd voor uitzonderlijke situaties. Juist deze uitzonderlijke situaties van grote hopen sneeuw en ijspret als ook bijkomende ellende  blijven in het menselijk geheugen hangen.

Over een jaar of twintig  zullen onze kinderen of kleinkinderen het weer door vertellen "Weet je, die winter van 2021 toen er……."

Maar nog  waarschijnlijker is het dat dan 's zomers een temperatuur van rond 40 graden Celsius wordt gehaald.
Ja, er is niets zo veranderlijk als het weer. Het kan vriezen of  het kan dooien ....  maar soms wordt het nu toch ook al erg heet.


2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Ja, er is best wat gevallen. Zojuist hebben wij alle sneeuw weer opgeruimd. We moeten klaar zijn voor het weekend want dan wordt het lente. Als het dan 18 graden wordt overbruggen we binnen 8 dagen tijd een temperatuur - verschil van 33 graden Celsius. Nederland is een land van uitersten in velerlei opzichten. Groet

      Verwijderen

Als 't vlammetje dooft in 't hoofd

Hij vecht voor het behoud van zijn memorie, vreest nog meer het verlies van eigen historie, steevast en heel stellig blijft hij ontkennen da...