woensdag 19 februari 2020

Bevrijding Auschwitz 27 januari 1945

Op de foto van links naar rechts: Julius De Haas, Sallo, Jaap Ina  en Betje Cohen. Foto in 2004 geschonken aan Hist. Museum Vriezenveen  door Chanan (Henk) De Haas. Chanan is na de bevrijding naar Israël vertrokken.


over Auschwitz en 

Vriezenveense Joodse oorlogsslachtoffers

Op 27 januari 1945 werd het kamp Auschwitz door het rode Russische leger bevrijd. Vele landen waren bij de herdenking aldaar vertegenwoordigd door hun regeringsleiders. Koning Willem Alexander en koningin Maxima en premier Mark Rutte waren namens ons land bij de herdenking aanwezig. In de media kreeg dit feit de laatste week van januari zeer ruim de aandacht. Om vrijheid werkelijk naar waarde te schatten moet je wel beseffen van welke ellende je bent bevrijd en wat dat allemaal gekost heeft. 

Het kamp is in 1940 ingericht als vernietigingskamp nabij het Poolse stadje Oswiecim (Auschwitz). Gedurende de hele oorlogstijd zijn er 1,5 miljoen mensen naar dit kamp gedeporteerd. De meesten waren Joden (1,1 miljoen) en zij werden direct na aankomst doodgeschoten of vergast. Ongeveer 200.000 kwamen om door ziekte of honger

Naast Auschwitz waren er nog meer vernietigingskampen in Polen, namelijk: Birkenau, Majdanek, Treblinka en Sobibor. Majdanek lag te noordoosten van Auschwitz. Mijn favoriete auteur James Mitchener schrijft daarover in zijn boek "Polen" het volgende; Russische krijgsgevangen verrichtten in 1941/42 dwangarbeid en bouwden in het oosten van Polen het concentratiekamp Majdanek. Daar hebben ze vijf maanden over gedaan. En toen dat klaar was werden ze allemaal, alle 5.364 man, op diezelfde dag doodgeschoten. Majdanek was nog maar één van de matige kampen van Polen. Volgens een bizar uitgedacht plan "Endlösung der Judenfrage " van Adolf Eichmann, moesten er volgens dit systeem in Majdanek per dag 360 mensen per dag worden opgeruimd. In een tijdsbestek van 2 uur, was er, van vergassing tot verbranding, niets meer van een mens over. Majdanek werkte efficiënt en haalde de norm.

Het herdenkingsmonument op het Manitobaplein vermeldt de namen van vele Vriezenveense oorlogsslachtoffers. Hierop staan ook namen van Vriezenveense Joden, die in Auschwitz om het leven zijn gebracht;

1. Koopman (Karel) Schaap * 1882 te Vriezenveen, slager van beroep, † 22 okt.1942 en zijn echtgenote 2. Juliëtta Anna Salomonson * te Enschede, † 25 jan. 1943. 3. Salomon Gerson Meiler * 1885 te Vriezenveen, koopman, † 22 okt.1942. 4. Julius Gesinus De Haas * 1883 te Vriezenveen en echtgenote 5. Betje Cohen ,* 1873 te Zuidlaren. Beiden op dezelfde dag overleden op 7 december 1942. en 6. Lion De Haas* 1869 † 11 februari 1944.

In de naamgevingen van de Karel Schaapstraat en de Julius De Haasstraat kregen zij een blijvende herinnering aan hun bestaan en hun tragisch lot.

Opdat wij nooit vergeten.













1 opmerking:

  1. Beste Gert,
    Hartelijk dank voor het plaatsen van dit artikel en "Opdat wij nooit vergeten".

    Hartelijke groet,
    Saskia de Haas

    BeantwoordenVerwijderen

Als 't vlammetje dooft in 't hoofd

Hij vecht voor het behoud van zijn memorie, vreest nog meer het verlies van eigen historie, steevast en heel stellig blijft hij ontkennen da...