De website: Huizendata verstrekt woninginformatie over plaatsen, wijken en buurten. Ik surf naar Vriezenveen en daar lees ik dat de meest populaire straat van Vriezenveen het Oosteinde is. Dat verwondert mij niet alhoewel dat besef maar langzaam is gerijpt. Jaren geleden vond ik het Oosteinde een sfeerloos eindje aan Vriezenveen; een vrij futloze straat die, in vergelijking met het Westeinde, economisch doodbloedde.
Maar als ik nu van het drukke Westeinde doorfiets naar het Oosteinde en het viaduct achter mij laat dan komt er een weldadige rust over mij. Doorgaand verkeer wordt geweerd en omgeleid via de Rusluie weg. De weg is fraai gereconstrueerd en verkeersvriendelijker en veiliger aangekleed. Onder het fietsen kijk ik aandachtig om mij heen. Hier zijn nog oude boerderijen te bewonderen van meer dan een eeuw oud. Ook andere huizen hebben een facelift gekregen, tuinen worden goed onderhouden en het geheel straalt naast Vjeanse propere degelijkheid ook duurzaamheid uit. Ik krijg de indruk, dat ik door de recente geschiedenis van Vriezenveen fiets. Meer dan elders wordt hier op het Oosteinde de herinnering aan het oude Vriezenveen in ere gehouden.
Op de gemeentelijke monumentenlijst onderscheidt het Oosteinde zich ook overduidelijk ten opzichte van het Westeinde. Telt het Westeinde vijf boerderijen of boerenwoningen als gemeentelijk monument; het Oosteinde stelt daar het dubbele aantal van tien tegenover.
Naast deze 10 monumenten zijn er nog andere boerderijen te bewonderen, die gerestaureerd en gemoderniseerd zijn naar de huidige maatstaven maar toch hun authenticiteit hebben behouden. Zeker, ook op het Oosteinde zijn vele oude boerderijen verloren gegaan;
Zo lag het oudst bekende Vjeanse boerenerve "Poortman" (1660) aan het Oosteinde.
De geschiedenis van de Vriezenveense textielindustrie is ooit begonnen in 't breewerigie van Engels met een twintigtal handweefgetouwen in schuur achter huize Engelenburg aan 't Oosteinde.
In verdwenen herenhuizen of patriciërswoningen annex boerderijen werden door Vriezenveense notabelen (Rusluie) plannen gesmeed voor de oprichting van coöperatieve bedrijven die later in Sint Petersburg furore maakten.
Eén van Vriezenveens grote zonen, Wicher Berkhof, de latere admiraal van de Russische oorlogsvloot te Sint Petersburg, is geboren achterop het Oosteinde, nabij de Schipsloot
En wat te zeggen van de vele leden van de familie Kruijs. Eén van hen, Gerhardus Kruijs, geboren in 1838, woonde aan het Oosteinde (wijk 3 nr. 291 / 287) . Hij werd in 1891 minister van Marine in het kabinet Mackay.
En terwijl ik over het Oosteinde verder fiets dringen zich allerlei gedachten aan mij op en spelen er verhalen door mijn hoofd. En ik weet 't nu zeker: het Oosteinde is niet kil of sfeerloos maar het ademt en bruist volop historie. Je moet er alleen wel met de juiste bril op naar leren kijken. Misschien is daarvoor eerst een bezoek aan het Vriezenveens Historisch Museum echt zo gek nog niet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten